banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

West Nile Virus

Het West Nile Virus (WNV) is voor het eerst ontdekt in 1937 in het bloed van een vrouw in Uganda. Voor 1999 kwam het WNV voor in Afrika, het Midden Oosten, Azië en soms in Europese landen. In 1999 brak het voor het eerst uit in Noord-Amerika. Daarna is het in korte tijd verspreid over alle staten van de VS en komt het ook voor in een groot deel van Canada en Mexico. Met de huidige klimaatveranderingen wordt een verschuiving van het WNV gebied gezien. Tot nu toe is het nog niet gesignaleerd bij paarden in Nederland.

Trekkende vogels dragen het WNV. Mosquitos worden virusdrager wanneer zij bloed zuigen van een geïnfecteerde vogel. Geïnfecteerde mosquitos brengen vervolgens de ziekte over op paarden, vogels en mensen. Paarden kunnen het virus niet overdragen op andere paarden of andere dieren of mensen (eindgastheer), hiervoor hebben zij een te lage virusconcentratie in het bloed. Als paarden besmet worden, kunnen ze wel ernstige symptomen vertonen. Vele soorten vogels kunnen besmet zijn met WNV. Deze vogels kunnen grote hoeveelheden virus dragen met zelf geen of minimale klinische verschijnselen.

Het WNV veroorzaakt een ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg. De klinische verschijnselen die bij het paard gezien kunnen worden zijn o.a.: koorts, wankel of struikelen, spierzwakte, trillen, hersenverschijnselen, coma en dood. Dertig op de honderd paarden die besmet worden met het virus toont daadwerkelijk klinische verschijnselen. Een op de drie paarden uit deze groep die klinisch ziek wordt, gaat dood of wordt geëuthenaseerd vanuit humane overwegingen.

Wanneer WNV in een gebied heerst zijn er verscheidene voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans op mosquitobeten zo laag mogelijk te houden. Een van de meest effectieve maatregelen tegen de ziekte is enten met een vaccin tegen het WNV. Dit dient in het voorjaar gegeven te worden en na 4-6 weken herhaald voor een goede basisenting. Vervolgens dient het 1 maal per jaar gegeven te worden voor een goede effectiviteit.

De Groep Geneeskunde van het Paard van dierenartsen vereniging KNMvD adviseert vaccinatie van paarden tegen het West Nile Virus, vooral bij paarden die in het buitenland komen of die in contact komen met geïmporteerde paarden. Bij paarden waarvoor dat niet geldt, kan nog afgewacht worden, aldus de KnMVD. Het vaccin is een zeer veilig vaccin in gebruik en wij hebben het altijd op voorraad staan.