banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het Equine Herpes Virus (EHV). Er zijn twee typen herpesvirus die voor het paard van belang zijn, namelijk EHV-1 en EHV-4. Beide vormen kunnen verkoudheid veroorzaken. Daarnaast kan EHV-1 ook nog voor abortus en neurologische verschijnselen zorgen. Beide vormen komen in onze paardenpopulatie voor. Bijna alle paarden zijn wel in contact geweest met het virus, maar hoeven lang niet altijd ziekteverschijnselen te hebben gehad.

Een abortus door EHV-1 kan plaats vinden tussen 7 en 11 maanden dracht. Soms wordt wel een levend, maar zeer zwak veulen geboren. Deze veulens overleven het, ondanks intensieve zorg, niet. De vruchtvliezen en het veulen wat naar buiten komen bij een abortus door EHV-1, zitten vol met het virus.

De neurologische vorm begint met een lichte ataxie en soms kan het zo erg worden dat de paarden niet meer kunnen staan. Deze paarden moeten ondersteunende therapie hebben. Hierbij moet veel vloeistof toegediend worden, regelmatig op zijn andere zijde gelegd worden, blaas met een katheter geleegd worden wanneer deze verlamd is en het rectum met de hand leeggehaald worden. Aan het virus zelf gaan ze vaak niet dood, maar ze kunnen uiteindelijk wel geƫuthanaseerd worden omdat de verschijnselen te heftig zijn.

Tegen de verkoudheidsvorm dient tweemaal per jaar gevaccineerd te worden, na een eenmalige basisvaccinatie. Wanneer men tegen de abortusvorm wil enten, wordt hetzelfde vaccin gebruikt, maar dan naast deze tweemaal per jaar, ook in de 3e, 5e, 7e en 9e maand van de dracht. Tegen de neurologische vorm werkt het enten helaas niet goed. Verder wordt geadviseerd niet te enten wanneer het virus door de stal gaat.

EHV