banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Influenza

Influenza is een zeer besmettelijke veel voorkomende virale luchtweginfectie. Het virus veranderd elk jaar, waardoor het weet te overleven en waardoor de kans op verspreiding en uitbraak van influenza toeneemt.

Verschijnselen van influenza bij het paard zijn: sloomheid, hoge koorts, droge hoest en neusuitvloeiing. Door de schade die het virus veroorzaakt, kunnen er makkelijker secundaire bacteriële infecties ontstaan. Influenza kan uiteindelijk ook zorgen voor chronische luchtwegaandoeningen en leiden tot Recurrent Airway Obstruction (RAO)/dampigheid.

Het is aan te raden een veulen tussen 3 en 5 maanden leeftijd al te enten. Wanneer in deze periode hangt af van wanneer de merrie voor het veulenen uit geënt was. Voor een optimale hoeveelheid afweerstoffen in de biest van de merrie, kan zij het beste vier maanden voor het veulenen een extra enting krijgen.

Wanneer de merrie op 7 maanden dracht geënt is, Moet het veulen op 3 maanden leeftijd zijn eerste enting krijgen. Als de merrie in de laatste 4 maanden van de dracht geënt is, wordt het veulen pas op 5 maanden geënt. De tweede enting volgt 4-6 weken na de eerste enting. Vervolgens na een half jaar volgt de derde enting. Op de plek van enting kan soms een lokale zwelling ontstaan die meestal spontaan verdwijnt, maar soms met medicamenten moet worden bestreden.

KNHS en FEI

Paarden die uitgebracht worden op wedstrijden georganiseerd door de KNHS moeten jaarlijks (binnen 365 dagen) gevaccineerd zijn. Het FEI eist dat er halfjaarlijks geënt wordt. Wanneer paarden veel in contact komen met andere paarden of veel reizen, kan het zinvol zijn 2x per jaar te enten voor een goede weerstand.