banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Gebitsverzorging

Het gebit van een paard is gemaakt om ruwvoer te malen en de elementen groeien het hele paardenleven door. Tegenwoordig krijgen paarden naast het ruwvoer ook krachtvoer te eten, waardoor de kiezen minder goed slijten. De kiezenrij van een paardengebit is onder een hoek van 45 graden gebouwd. De onderkaak van het paard is smaller dan de bovenkaak, met als gevolg dat wanneer een paard maalt, er haken aan het ondergebit kunnen ontstaan een de tongzijde en bij het bovengebit aan de wangzijde. Deze zorgen ervoor dat het gebit minder goed opzij kan om te malen en daarnaast beschadigen deze haken de wangen en de tong, wat pijnlijk is voor het paard. Daarnaast kunnen er ook onregelmatigheden op de kiezenrij optreden in de vorm van bijvoorbeeld een golfgebit, wat ook het goed malen van het voer belemmerd.

Bij de snijtanden komen ook vele afwijkingen voor wat de maalbeweging, maar ook het afhappen van voer kan belemmeren.

Al met al komen er zeer veel verschillende afwijkingen aan het gebit voor in bouw van elementen en de positie ten opzichte van elkaar. Het is belangrijk de tijd te nemen om het gebit te beoordelen en het paard met zijn gebruiksdoel hierbij op te nemen. Elk paard is anders en heeft andere problemen. Door goed naar de bouw en lokatie van de elementen te kijken, wordt er besloten wat er weggevijld moet worden en wat er soms juist moet blijven staan om het evenwicht niet te verstoren.

Bijna alle paarden hebben jaarlijks behoefte aan een gebitsbehandeling, sommige paarden zelfs intensiever meerdere keren per jaar. Jonge dieren die nog wisselen kunnen het beste tweemaal per jaar nagekeken worden. Hetzelfde geld voor de oude paarden. Wanneer een paard een afwijkend gebit heeft, zullen ook meerdere behandelingen per jaar nodig zijn. Uit ervaring is gebleken dat veel problemen niet door de eigenaar opgemerkt worden, maar dat na een behandeling het paard een stuk beter reageert op het bit. Een paard hoeft niet eerst proppen te maken of magerder te worden voordat we weten dat er een behandeling nodig is, vaak is men dan al vrij laat en zitten er al grove haken op de kiezen met verwondingen aan het slijmvlies.

Wanneer een ouder paard een slecht gebit heeft met missende elementen, streven wij ernaar om deze zo optimaal mogelijk te behandelen en dan in combinatie met een voedingsadvies het paard toch een goede oude dag te geven.

tandheelkunde