banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Oogheelkunde

Een hoornvliesbeschadiging (ulceratieve keratitis), is de meest serieuze oogaandoening die dierenartsen behandelen. De beschadiging bevat de buitenste laag, maar ook de middelste laag kan betrokken zijn. Zelfs kleinere beschadigingen kunnen snel omslaan in grote, wanneer deze niet op tijd gediagnosticeerd en correct behandeld worden. Een beschadiging kan leiden tot een infectie van de binnenste structuren van het oog.

Hoornvliesbeschadigingen worden geclassificeerd naar aanleiding van de oorzaak. Dit kan mechanisch zijn via een vreemd lichaam, ingegroeide wimpers of andere verwondingen. Sommige beschadigingen ontstaan door infectieuze organismen zoals bacteriën, schimmels of virussen. Wanneer het paard een zenuwverlamming aan het hoofd heeft, kan het zijn dat deze niet goed kan knipperen om het oog vochtig te houden en deze te beschermen. Daarnaast bestaat er nog een ziekte dat paarden geen traanvocht kunnen aanmaken, waardoor het oog droog wordt en geen goede bescherming heeft.

Wanneer een van de volgende signalen bij het paard gezien wordt is het verstandig een dierenarts in te schakelen:
  • knijpen
  • tranen
  • niet fel zonlicht kunnen tolereren
  • een troebel blauwig oog
  • een rood gezwollen oog

De dierenarts zal een volledig oogonderzoek uitvoeren, inclusief het kleuren van de hoornvliezen om te controleren op beschadigingen. Beschadigingen zijn vaak lastig te zien zonder specifieke kleuringen. Beschadigingen in de buitenste laag van het hoornvlies zorgen dat de kleurstof naar de middelste laag kan verspreiden en deze zal fel, fluorescerend groen oplichten.

Wanneer deze kleurstof opgenomen is, wordt er gekeken naar hoe ernstig de beschadiging is. Een kleine oppervlakkige beschadiging wat dezelfde dag ontstaan is, kan gemakkelijk en snel met de juiste therapie genezen. Bij een diepere of geïnfecteerde beschadiging, kan het zijn dat er meerdere testen nodig zijn, naast een intensievere behandeling. Soms moet er een kweek genomen worden van het oppervlak van het oog om infectieuze organismen aan te tonen of ongebruikelijke witte bloedcellen. Soms moeten er aanvullende kleuringen gedaan worden.

Het doel van de behandeling is om de oorzaak weg te nemen, om te voorkomen dat het probleem erger wordt en daarnaast het oog te ondersteunen terwijl het geneest. Deze ondersteuning kan door middel van oogdruppels tegen de pijn en een aparte oogzalf tegen de infectie (geen steroïden!). Wanneer er zeer intensieve oogtherapie nodig is, kan ervoor gekozen worden om een slangetje aan te leggen, wat vastzit onder het bovenste ooglid. Hierdoor is het makkelijker om telkens de oogmedicatie aan te brengen. Af en toe wordt er ook gekozen voor het vastzetten van een ooglidflap over de beschadiging, om het te beschermen tijdens genezing.

Het vaststellen dat en paard een oogprobleem heeft is de belangrijkste stap in het helen van hoornvliesbeschadigingen. Hoe sneller de diagnose gemaakt wordt, hoe sneller de therapie en genezing gestart kunnen worden. Het is van belang dat de juiste oogzalf gebruikt wordt. Een verkeerde zalf kan ervoor zorgen dat het oogprobleem juist verergert.

oogheelkunde oogheelkunde