banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Mestonderzoek

Wormeieren

In ons eigen laboratorium onderzoeken onze paraveterinairen de binnengebrachte mestmonsters. Bij deze mestmonsters wordt gekeken naar welk type wormeieren aanwezig zijn en hoeveel er aanwezig zijn per gram mest. Deze bevindingen worden door onze dierenartsen bekeken en met u besproken voor een gericht ontwormingsadvies. U kan kiezen voor individuele mestmonsters, maar ook voor groepsmonsters (tot 10 paarden per groep). Bij beide manieren van monsteren, dient de mest wel in aparte zakjes per individu aangeleverd te worden, zodat wij deze zelf uitgebalanceerd kunnen mengen. Wanneer u graag wilt weten welk onderzoek het meest geschikt is voor uw paardenhuisvesting, vraag ons dan om advies.

De mestmonsters die ingeleverd worden dienen zo vers mogelijk te zijn en kunnen van maandag t/m donderdag ingeleverd worden van 09:00-17:00 uur en op de vrijdagen van 09:00-12:30 uur. Klik hier om het inzendformulier voor de mestmonsters te downloaden. De mest kan in kleine plastic zakjes, zo luchtvrij mogelijk, ingeleverd worden

Zand

Wanneer u mestmonsters brengt voor wormeitellingen, kunt u ook aangeven dat u graag wilt dat er naar zand in de mest gekeken wordt. Zorg er dan voor dat er voldoende mest aanwezig is wat met water gemengd kan worden om het zand te laten uitzakken. Zelf kunt u thuis ook regelmatig de mest op zand controleren door deze uit te laten zakken in water. Wanneer er teveel zand naar de bodem zakt, probeer dan de mogelijkheid tot zandopname van het paard te verminderen, door bijvoorbeeld het hooi in een ton te voeren, in plaats van een zanderige ondergrond. Daarnaast is het aan te raden het paard een kuur met Zand-Weg te geven, om het zand uit de darmen te spoelen.

Bacteriologisch onderzoek

Bij paarden/veulens met diarree, kan een bacteriële oorzaak hieraan ten grondslag liggen. Hiervoor moet er een bacteriekweek op de mest ingezet worden, wat wij meestal doorsturen naar de gezondheidsdienst in Deventer. Ondertussen zullen we het paard behandelen. Zodra de uitslag er is, zullen wij deze met u bespreken en de behandeling aanpassen wanneer nodig.

zand in mest