banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Kreupelheidsonderzoek

Bij kreupelheid of onregelmatige gang is het zaak uit te zoeken waar de oorsprong van het probleem gelegen is om tijdig tot een therapie te kunnen komen. Naargelang het probleem kan dit enige tijd kosten. Het begint met vast te stellen aan welk been (of benen) de kreupelheid zich bevindt.

Wanneer het paard kreupel is kan dit vele oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door spierpijn, overbelasting, een peesbeschadiging of gewrichtsslijtage. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen daarom dient het paard nauwkeurig onderzocht te worden. Vaak kost dit enige tijd.

Het kreupelheidsonderzoek begint met het vaststellen van het kreupele been (of benen). Het paard moet op een rechte baan stap en draf laten zien (monsteren). Vervolgens dient het paard zijn gangen op de harde en zachte bodem aan de longeerlijn te laten zien. Hierna volgen de buigproeven om eventuele gevoeligheden in het gewricht te ontdekken. Hierbij worden bepaalde gebieden in het been extra gebogen of gestrekt.

Bij verdenking van een kreupelheid in de ondervoet, kan een 'diagnostische geleidingsanesthesie'(simpel gezegd: verdoven van de zenuwen) de volgende stap zijn. Er wordt een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel rond de zenuwen gespoten, zodat het paard er tijdelijk geen gevoel meer heeft. Wanneer het paard na deze verdoving aanzienlijk beter loopt, bevindt de kreupelheid zich in dat deel van de voet. Zo niet, dan wordt er een stapje hoger verdoofd.

Tenslotte kunnen er nog röntgenfoto's gemaakt worden of met behulp van echo een beeld gevormd worden. Op de röntgenfoto's kunnen botstructuren beoordeeld worden. Bij een echoscopie kunnen de 'weke delen', zoals pezen, in beeld gebracht worden.