banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking (podotrochleitis) is een ontstekingsproces in het gebied van het straalbeen, of het hoefkatrolgebied. De hoefkatrol is gebied met de straalbeen, de slijmbeurs en de diepe buigpees in de hoef. Een ontstekingsproces in de hoefkatrol wordt een hoefkatrolontsteking genoemd. De diagnose wordt gesteld met behulp van röntgenfoto's. Aan de buitenkant zie je dit niet. Het straalbeen op de foto ziet er afwijkend uit. Daarbij wordt gekeken naar de grootte van de voedingskanalen, de belijning van het bot en of er haken op de zijkanten zichtbaar zijn.

Ontstaan

Een gestoorde bloedtoevoer naar de hoef speelt een belangrijke rol in het ontstaan van een hoefkatrolontsteking. Wanneer er circulatiestoornissen optreden kan hoefkatrol ontstaan.

Symptomen

Het uit zich in een onduidelijke, wisselende kreupelheid die door de tijd geleidelijk aan erger wordt. Deze kreupelheid wisselt vaak van het linker naar rechterbeen en andersom. Het paard struikelt, stoot zich vaak en wordt korter in de beweging. Met de tijd wordt het straallichaam kleiner, de hoef nauwer en raakt de zool meer uitgehold. De groei van de hoef stagneert. Bij het van stal komen, kunnen ze erg stijf zijn, wat vermindert naarmate ze aan het werk zijn, doordat ze door de kreupelheid heenlopen. Andersom kan ook vaak voorkomen. Het is van groot belang dat de eigenaar goed inschat wat de mogelijkheden van het paard zijn, om deze niet te overbelasten.

Diagnose

Wanneer de ondervoet van het paard in een buigproef door de dierenarts gebogen wordt, zal deze hierop kreupel wegdraven. Wanneer er een tijdelijke verdoving van de ondervoet gezet wordt door de dierenarts zal het paard goed wegdraven. Op dat moment zijn er meerdere mogelijkheden in de ondervoet waardoor het paard kreupel kan zijn. Wanneer de dierenarts op deze manier weet dat het in de ondervoet zit, kan hij een röntgenfoto nemen om de diagnose hoefkatrolontsteking te bevestigen.

Therapie

Hoefkatrol is een aandoening die niet genezen kan worden. Wel kan door een goed beslag en een juiste training het paard meestal nog goed gebruikt worden. Hierbij is een goede samenwerking tussen de dierenarts en de hoefsmid nodig.