banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door Equine Herpes Virussen (EHV), waarvan de EHV1 en EHV4 de volgende klachten kunnen geven:

  • griepachtige verschijnselen;
  • abortus;
  • problemen aan het zenuwstelsel (neurologische verschijnselen), zoals verlamming.

EHV4 geeft eigenlijk alleen maar luchtwegproblemen, waar EHV1 daarnaast ook abortus en heel soms neurologische verschijnselen geeft.
Het is zelfs zo dat EHV1 de belangrijkste veroorzaker van abortussen in Nederland is.

De kans op infectie is het grootste op bedrijven waar veel nieuwe paarden binnenkomen. Het beste is om nieuwe paarden (of paarden die terugkomen van een andere locatie) drie tot vier weken te scheiden van de andere paarden (vooral drachtige merries), alvorens deze aan elkaar bloot te stellen.

De belangrijkste overdracht vindt plaats via direct contact tussen paarden (neus-neuscontact). Maar het kan ook via besmette handen, voerbakken, etc. overgebracht worden. Goede hygiƫne is hierbij zeer belangrijk.

Het vaccin wat op de markt is, biedt bescherming tegen de verkoudheidsvorm en enigszins bescherming tegen abortus.
Een vaccin tegen de verlammingsverschijnselen is nog niet aangetoond. Vaccins beperken de verspreiding van het virus. Daarom kunnen het beste alle paarden gevaccineerd worden, wanneer er tegen EHV1 en EHV4 gevaccineerd wordt, op een bedrijf.

Filmpje 100 seconden dierenarts informatie rhinopneumonie