banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Maagzweren bij het paard

Maagzweren komen voor bij meer dan 90% van de renpaarden en 60% van de spring- en dressuurpaarden. Huisvesting en voeding zijn van grote invloed op de vorming van maagzweren. Wanneer paarden maar twee keer per dag gevoerd worden, is de maag gedurende een langere tijd tijdens de dag leeg. Hierbij wordt het constant geproduceerde maagzuur niet geremd, wat zorgt voor irritatie en beschadiging van de maagwand en maagzweren geeft.

Door stress neemt de kans op maagzweren toe. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een regelmatig veranderende samenstelling van de koppel en door training. Zware training kan de maaglediging vertragen en daarbij de bloedtoevoer naar de maag, wat mede bijdraagt aan het probleem.

Het belangrijkste klinische verschijnsel bij maagzweren is het plotseling stoppen met eten. Een paard begint met eten, maar stopt er ook snel weer mee omdat deze voeding pijnlijk is in de beschadigde maag. Wanneer er met een camera in de maag (gastroscopie) gekeken wordt, kunnen de maagzweren gezien en daarmee aangetoond worden. Ook is het mogelijk om aan de hand van de klinische verschijnselen alleen al het paard te behandelen met maagzuurremmers. Wanneer ze daarna beter gaat eten is het duidelijk dat het om maagzweren ging en kan de huisvesting, training en voeding aangepast worden om gelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

De behandeling en preventie van maagzweren ligt bij het minimaliseren van deze invloeden. Hier volgen een aantal tips om maagzweren te voorkomen:
  1. Zorg voor onbeperkt hooi of gras. Paarden zijn erop ingesteld om de hele dag te kunnen eten met een groot aandeel aan ruwvoer.
  2. Wanneer een paard op stal staat, zorg dan dat hij contact heeft met soortgenoten. Voor wat afleiding kan een bal of andere speeltje in de stal worden gelegd.
  3. Voer het paard vaker kleine hoeveelheden, zodat het maagzuur gebufferd wordt.
  4. Medicijnen die de maagzuursecretie remmen zijn verkrijgbaar, maar deze doen niks aan de oorzaak van de stress.
  5. Mocht een paard terugkerende stress hebben tijdens een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld concours), dan kunt u een paar dagen voor de gebeurtenis uit het dier Equitop Pronutrin over het voer geven. Dit product zet een extra beschermend slijmlaagje in de maag af, zodat voer de maagwand niet kan irriteren.

Voor extra achtergrondinformatie over de aandoening, preventie en behandeling kan altijd contact opgenomen worden met de kliniek.