banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem is een seizoensgebonden aandoening, waar veel paarden gedurende het voorjaar en de zomer last van hebben. Deze huidaandoening geeft extreme jeuk waarbij het paard, soms onophoudelijk, schuurt. Dit kan zelfs tot bloedens aan toe zijn. De aandoening komt in principe bij alle rassen voor, maar: Friezen, Welsh pony's, IJslanders en Shetlanders hebben vaker dan gemiddeld met dit probleem te kampen.

De ziekte wordt veroorzaakt door een knut, de cullicoïdesmug. Deze mug komt veel voor met windvrij warm weer bij stilstaand water en het liefste in een bosrijke omgeving. De allergie komt door een overgevoeligheid tegen het speeksel van deze knut. Andere factoren, waaronder erfelijke aanleg en onderliggende verstoringen in het metabolisme, worden soms ook als mede oorzaak van zomereczeem genoemd. Deze mugjes zijn vooral actief bij zonsopgang en zonsondergang.

De jeuk treedt voornamelijk op aan staart, rug en manen, maar kan ook voorkomen op het hoofd, de oren en buik. Schurftmijt en wormen kunnen ook jeukklachten aan het lichaam geven, daarom is het wel belangrijk om uit te maken wat de oorzaak van de jeuk is.

Het voorkomen en behandelen van staart- en maneneczeem kan erg frustrerend zijn. Het is aan te raden hier tijdig mee te beginnen. Helaas is er geen standaardoplossing en werkt niet elk middel voor elk paard even goed. Hieronder volgen enkele preventie- en behandeltips die wij vanuit onze praktijk adviseren om de aandoening zoveel mogelijk onder controle te krijgen:

 • Zet tijdens het seizoen de gevoelige paarden op stal voor de zonsondergang uit en laat ze pas weer in de weide na zonsopgang.
 • Ruim autobanden en andere broedhaarden waar water zich in kan ophopen op en overweeg de drinkbak te voorzien van een fontein, zodat het water blijft stromen en de knutten er hun eieren niet in kunnen leggen.
 • Vliegwerende dekens en insectensprays kunnen helpen om het contact met de knutten zoveel mogelijk te vermijden. Hiervoor heeft het DAC verschillende goed werkende middelen in de apotheek staan.
 • Sommige paarden reageren goed op een tweemalige insol-schimmelenting. Deze enting is geregistreerd tegen schimmels en blijkt soms ook te werken tegen staart- en maneneczeem. Deze enting dient dan wel al in februari, voor het seizoen uit, gegeven te worden met een tussentijd van twee weken.
 • PhytoTreat is een zalf die het immuunsysteem ondersteunt en daarmee de wondheling helpt. Lokaal wordt zo de huidreactie op insectenbeten gereguleerd en kan er wondgenezing optreden. Zie het als een handrem op het ontstekingsmechanisme zonder het afremmen van de eigen afweer. Deze zalf moet minimaal tweemaal daags op de aangedane plekken gesmeerd worden. De zalf bevat geen corticosteroïden.
 • Medisch kunnen ook corticosteroïden worden toegepast. Dit kan in twee vormen:
  • Lokaal in een zalf, hiervan worden de plekken beduidend rustiger. Deze zalven hebben bij langdurig gebruik wel bijwerkingen, overleg daarom eerst met de dierenarts alvorens deze te gebruiken.
  • Systemisch, hierbij wordt de werkzame stof via de mond toegediend. Een nadeel hiervan is dat het afweersysteem verzwakt wordt en bij voor hoefbevangenheid gevoelige dieren, hoefbevangenheid kan veroorzaken.
 • Naast deze middelen hebben wij ook homeopatische middelen. Skin Select is een homeopathisch middel wat de huidontsteking en irritatie helpt te genezen.
 • Daarnaast hebben wij Sweet Itch Healer om de aangetaste huid te genezen en Sweet Itch Control om de huid na genezing te beschermen tegen zomereczeem en herhaling zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Verder zijn er ook nogal wat homeopathische middelen in de handel die claimen te werken tegen allergie in het algemeen en sommige tegen staart- en maneneczeem in het bijzonder. Zo hebben wij Allergitum druppels op de plank staan, een homeopathisch middel specifiek tegen staart- en maneneczeem.

Graag geven wij uw extra advies over de te gebruiken middelen en mogelijkheden.