banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Droes

Droes is een van de meest voorkomende voorste luchtweginfectie bij paarden in Nederland. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi sub. Equi. Wanneer droes voorkomt in een paardenpopulatie kan dit tot grote problemen leiden. Vooral de jonge dieren die vaak in contact komen met andere paarden lopen een groot risico op infectie. Het begint met een periode van hoge koorts, waarna de lymfeknopen aan het hoofd en de hals gaan zwellen. Wanneer er geen zekerheid is of er daadwerkelijk van een droesinfectie sprake is, kan een neusswab genomen worden om de droes aan te tonen.

Door de zwelling kunnen paarden problemen krijgen met ademhalen of slikken. Wanneer de abcessen met het dikke purulente, zeer infectieuze materiaal, geopend worden, verdwijnen de symptomen meestal snel. Daarna zijn de paarden nog drie weken infectieus. Soms worden paarden na infectie symptoomloze dragers, deze zijn erg gevaarlijk aangezien ze andere paarden blijven besmetten.

De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties in de bovenlip met een maand tussentijd. Daarna moet elke drie maanden een nieuwe vaccinatie gegeven worden voor een goede werking. Wanneer er eenmaal in de zes maanden gehervaccineerd wordt, kan er een booster gegeven worden bij een droes uitbraak. Daardoor wordt er een snel herstel van de immuniteit verkregen.

droes