banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Echografie

Echografie is een techniek waarbij een beeld van structuren gevormd wordt met behulp van onhoorbare geluidsgolven. Deze techniek wordt gebruikt om weke delen in beeld te brengen. Hierbij kun je denken aan pezen, banden en gewrichten bij kreupelheden en overbelasting, maar ook wordt het gebruikt om van buitenaf in de buik te kunnen kijken naar de structuur en grootte van de lever, milt, hart, nieren, longen, darmen en voortplantingsorganen.

Bij de voorplanting wordt er van echografie gebruik gemaakt om de cyclus van de merrie in beeld te brengen, om het juiste moment van insemineren/dekken te bepalen, maar ook om het vruchtje zichtbaar te maken. Vanaf 23 dagen dracht kunnen we dan ook zien of er een goed kloppend hartje in de vrucht zit. Bij kleine pony's en grotere dieren later in de dracht kunnen wij ook door de echo tegen de buik aan te houden naar het nog ongeboren veulen kijken. Dit wordt veel toegepast bij zieke merries wanneer we de staat van de vruchtvliezen en het veulen willen beoordelen.

Wanneer wij een echo van een pees, band of gewricht maken, kijken wij ook naar het andere been om beide te vergelijken. Hierbij is het noodzakelijk dat wij de haren wegscheren en de benen schoonmaken voor een zo goed mogelijke beeldkwaliteit. Wanneer wij een long- of buikecho maken, zal dit niet nodig zijn. Dan is het voldoende wanneer wij vloeistof op de vacht aanbrengen, waarbij er geen lucht tussen de haren zit, om vertekeningen van het beeld te voorkomen.

pezen