banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Wonden

Verwondingen bij het paard komen vaak voor. Paarden zijn vluchtdieren, waardoor ze snel verwondingen oplopen in hun leefomgeving. Oorzaak van verwondingen kunnen zijn: afrastering, deuren, voer- en drinkbakken. Ook tijdens transport of in de stapmolen willen nogal eens verwondingen optreden. Wonden aan de romp en het hoofd genezen gemiddeld beter dan wonden die optreden aan de benen. Daarbij kan een klein wondje aan het been zonder adequate behandeling binnen zeer korte tijd groter worden door de krachten op de wondranden uitgeoefend wordt.

Hoe een wond behandeld moet worden, hangt af van meerdere factoren. Bij een traumatische wond geeft zo snel mogelijk hechten de voorkeur, want dan wordt het beste cosmetische resultaat bereikt. Helaas zijn wij er niet altijd bij wanneer het paard zich verwond en is de wond al ouder wanneer deze opgemerkt wordt. Wanneer een wond wel snel gehecht wordt, kan deze nog steeds (gedeeltelijk) open springen. Dan moet het als een open wond (per secundam) genezen. Wanneer de wond te ‘oud’ is om nog te hechten, zal deze ook per secundam moeten genezen.

Wanneer een open wond niet goed genoeg behandeld wordt, kunnen verschillende complicaties optreden, zoals:

  • wildvlees groei
  • sequestervorming (afstoten van een los stukje bot)
  • littekenwoekering

Als gevolg kan het paard aan een niet goed behandelde wond littekens en/of een dik been overhouden, waar hij gevoelig tot zelfs kreupel aan kan zijn.

Het is belangrijk om tijdens de wondgenezing rekening te houden met de verschillende stadia van genezing. Daarvoor wordt in elk stadium van de wondgenezing ander materiaal gebruikt om tot een zo mooi mogelijk cosmetisch effect te komen. Wanneer op het juiste moment het juiste materiaal gebruikt wordt, zal de wond een stuk sneller genezen dan wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt. Raadpleeg onze dierenarts voor het juiste advies.