banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Chirurgie

Op de praktijk worden kortdurende operaties uitgevoerd, zoals het castreren van klophengsten en het herstellen van navelbreuken.
Wanneer een paard of pony een operatie moet ondergaan, worden deze meestal een dag voor de operatie op de praktijk opgenomen (tenzij het uiteraard een spoedoperatie betreft).
Wij voeren dan alvast een pre-anesthetisch onderzoek uit. Hierbij controleren wij de gezondheid om de kans op complicaties bij de anesthesie zo gering mogelijk te maken. Hierbij kijken wij naar de slijmvliezen, lymfeknopen en luisteren wij naar het hart, de longen en controleren de lichaamstemperatuur.
Wanneer het paard geen infuenza/tetanus enting heeft gehad, dienen we tetanus-antiserum toe.
Bij een klinisch gezond paard, blijft deze de nacht bij ons op stal staan. Gedurende de nacht laten wij hem vasten. Voor de operatie uit zal hij antibiotica en pijnstilling ontvangen.
Het paard krijgt een roesje, de mond wordt uitgespoeld en we nemen hem mee naar onze inductie-/recovery ruimte. De vloer en muren van deze ruimte is van kussens gemaakt, zodat waar het paard ook tegenaan komt, hij geen beschadigingen kan oplopen.
Wanneer het roesje voldoende werkt, wordt het inductiemiddel toegediend. Door dit middel zal het paard door de benen zakken en onder narcose zijn. Vervolgens wordt het dier in de juiste positie op tafel gelegd en krijgt hij een infuus met narcose middel toegediend en zuurstof via een slang in zijn neus toegediend. Het operatiegebied wordt geschoren en goed schoongemaakt alvorens te opereren.
Wanneer de operatie klaar is, wordt het paard weer in de inductie-/recovery ruimte gelegd. In deze ruimte wordt ook wederom de zuurstofslang in de neus gelegd, voor extra zuurstof. Hier kan het paard in het donker rustig wakker worden. In deze ruimte hangt een camera, zodat wij op een beeldscherm kunnen zien hoe het wakker worden verloopt.
Wanneer het paard een half uur staat, is hij meestal stabiel genoeg om terug te kunnen naar de stal.
Wij bellen een eigenaar zodra het paard weer staat om verslag van de operatie uit te brengen. Afhankelijk van het type operatie kan hij aan het einde van de dag of later opgehaald worden.