banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Ontwormen Ezels

Ezels kunnen dragers zijn van longwormen, Dictyocaulus Arnfieldi.
Meestal treden er bij ezels door deze worm geen ziekteverschijnselen op, maar zijn ze wel bron van infectie voor paarden.
Paarden kunnen daarentegen snel erg ziek van deze wormen raken.
In het reguliere mestonderzoek zijn deze wormeieren niet op te sporen. Hiervoor moet bij ezels een apart mestonderzoek ingezet worden.
Als paarden geïnfecteerd zijn, zullen deze duidelijke ziekteverschijnselen vertonen. Bij paarden is de infectie vaak niet in de mest terug te vinden. Bij paarden zijn de wormen soms zichtbaar in de luchtpijp wanneer er met een endoscoop (camera) gekeken wordt. Met een longspoeling kunnen ze samen met bijpassende ontstekingscellen gevonden worden.
Het wordt aangeraden om vier maal per jaar ezels met ivermectine (Eraquel) te ontwormen en 1x per jaar (herfst) deze te combineren met praziquentel (Equimax) tegen de lintwormen.