banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Ontwormen

Periode: aflammeren tot 1 juli

Belangrijk is om de ooien na het aflammeren te ontwormen voordat zij samen met de lammeren de weide ingaan. Dit om de weidebesmetting met wormeieren te beperken. Breng ze vervolgens buiten op zo schoon (=land waar minstens 3 maanden geen schapen/geiten hebben gelopen) mogelijk land.
Laat tot 1 juli de ooien met lammeren niet langer dan 3 weken op dezelfde weide. Met dit omweidschema zijn de lammeren alweer vertrokken, voordat het weiland massaal besmet is met wormeieren.

Periode: na 1 juli

Probeer na 1 juli de lammeren niet langer dan 2 weken op hetzelfde schone stuk te laten lopen.

Mestonderzoek

Advies is om rond 1 juli mestonderzoek te doen bij de lammeren. Als ontworming noodzakelijk is krijgt u van ons een gepast behandeladvies.
Mochten de lammeren het ondanks een strak beweidingsschema niet goed doen qua ontwikkeling of diarree hebben, adviseren wij mestonderzoek. U krijgt dan van ons een gepast behandeladvies.

Nematodirusbedrijven

Op bedrijven met Nematodirusproblemen in het voorgaande aflamseizoen wordt geadviseerd de lammeren op een leeftijd van 6 weken te ontwormen. Ze moeten dan wel minimaal 2 weken buiten zijn geweest. Verweiden naar een schone wei is daarna gewenst. Belangrijk is om de dieren niet direct na het ontwormen te verweiden. Dit omdat er na de ontworming grote hoeveelheden wormeieren vrij kunnen komen die de nieuwe schone weide kunnen vervuilen