banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Infectieziekten

't bloed

Het bloed is een aandoening die vooral bij opgroeiende lammeren problemen veroorzaakt met de bacterie Clostridium perfringens type D als boosdoener. De ziekte verloopt zo snel dat de lammeren vaak al dood gevonden worden. Vaak betreft dit de lammeren die het snelst groeien. Een behandeling met antibiotica slaat meestal slecht aan en door het snelle verloop van de ziekte komt men hier niet toe.

Vaccineren volwassen ooien tegen 't Bloed
Het beste en goedkoopste is om de ooien voor het aflammeren te enten tegen 't Bloed (entstof Heptavac-P). Zij geven de lammeren dan via de biest afweerstoffen tegen 't Bloed en zijn dan beschermd.
Volwassen schapen welke in voorgaande jaren al eerder zijn geënt moeten 4-6 weken voor het lammeren nogmaals ge├źnt worden.
Enters (en volwassen schapen welke nog niet eerder geënt zijn) moeten een basisenting krijgen (de eerste 8-12 weken voor het lammeren, de tweede met een tussentijd van 4-6 weken).

Vaccineren lammeren tegen 't Bloed
Mochten de ooien voor het aflamseizoen niet geënt zijn dan kunt u besluiten de lammeren tweemaal te enten met 4-6 weken tussentijd. Dit kan vanaf een leeftijd van 3 weken. Twee weken na de laatste enting is het lam goed beschermd tegen 't Bloed.

Zomerlongontsteking

Bij zomerlongontsteking kunnen de opgroeiende lammeren ook dood aangetroffen worden. Tevens kunnen er klachten zijn als chronisch hoesten, longontsteking en conditie- achteruitgang.
Indien u voorgaand weideseizoen problemen heeft gehad met zomerlongontsteking bij de lammeren adviseren wij de lammeren (vanaf 3 weken) tweemaal te enten met een tussentijd van 4-6 weken. Het enten van de ooi geeft via de biest een te korte bescherming tegen zomerlongontsteking en dus heeft het enten van de lammeren onze voorkeur. Voordeel is dat het enten van de lammeren gebeurt met het combinatievaccin Heptavac-P, welke tevens bescherming geeft tegen 't Bloed.