banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Operaties

Kijkoperatie lebmaagdislocatie

De koe of vaars met een verdraaide lebmaag naar links word vastgezet aan het voerhek van bijvoorbeeld de afkalfstal.
Aan de linkerzijde van de koe wordt op twee plekken het haar weggeschoren, ontsmet en verdoofd. Na de verdoving worden twee sneetjes in de huid gemaakt. In het ene gat wordt kort buisje geschoven, waardoor met behulp van een lichtbron wordt gekeken waar de lebmaag precies zit en hoe groot hij is. Door het tweede gat wordt een lang dun buisje gedaan om de lebmaag aan te prikken. En een ijzeren staafje met daaraan twee draadjes in de lebmaag te brengen.
Nadat dit is gedaan en het gas uit de lebmaag is verdwenen waardoor de lebmaag weer naar de buikbodem zakt, wordt de koe op haar rug gerold en uitgebonden aan een hek.
Op de buik worden weer twee plekken geschoren en door het kijkgaatje worden de draadjes gezocht, die door het tweede gaatje met een lange tang naar buiten worden gehaald. De draadjes worden losjes om een bolletje watten geknoopt.
Door het kijkgaatje wordt nu de laatste lucht uit de buikholte naar buiten gewerkt en de koe wordt op de zij gerold, waardoor de lebmaag vlakbij het gaatje komt waar de draadjes uitkomen. Vervolgens worden de twee touwtjes door een stuk watten gehaald en met chirurgenknopen vastgemaakt.
Op de wondjes, die dichtgenaaid zijn, moet nog groene spray en de kijkoperatie is klaar.

Navelbreukoperatie

info volgt