banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Bacteriologisch onderzoek melk

In tijden van het correct en selectief inzetten van antibiotica is het doen van bacteriologisch onderzoek van melk zeer belangrijk geworden. Wij als DAC Noordwolde bieden dit onderzoek dan ook graag aan en kunnen doorgaans net even iets sneller (en persoonlijker) de uitslag naar u terug koppelen dan grotere laboratoria

Om de kans op een goede en betrouwbare uitslag zo groot mogelijk te maken, vindt u onder onderstaande koppelingen de instructiekaart melkmonstername en de instructiekaart vierkwartierenschaal. Mocht u nog vragen hebben over het nemen van een goed melkmonster dan kunt u ons altijd bellen.

Instructiekaart melkmonstername
Instructiekaart vierkwartierenschaal

Wanneer bacteriologisch onderzoek?

 • Koe met klinische mastitis (afwijkende melk). Uiteraard is het verstandig om meteen een behandeling te starten volgens uw bedrijfsbehandeplan (BBP): Maar wij raden u aan voor de eerste behandeling een melkmonster te nemen om te kijken welke bacterie de boosdoener is. U kunt vervolgens dit monster direct insturen en door ons laten onderzoeken, maar een andere optie is om het genomen melkmonster in de vriezer te bewaren en in te sturen wanneer:
  o Betreffende koe knapt niet, dan toch nog B.O. doen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een resistente bacterie, waarbij een andere behandeling moet worden ingezet. Als dit vaker gebeurt, kan uw BBP onderbouwd worden aangepast (therapie-evaluatie). Onder het kopje “formulieren” vind u het formulier therapie-evaluatie. Mocht u twijfels hebben of de behandelingen op uw BBP wel goed aanslaan, kunt u dit formulier tijdelijk bijhouden. Zodoende kunt u in overleg met uw begeleidende dierenarts een eventuele overstap naar een andere standaard behandeling onderbouwen.
  o Als er meer gevallen zijn met klinische mastitis kunt u een indicatie krijgen waar het probleem vandaan komt. Oftewel zijn het koegebonden (via melken overdraagbaar) of omgevingsgebonden bacteriën (bv. vanuit ligboxen).
 • Koe met hoogcelgetal. Als een koe of vaars bij de MPR meer dan 3 verhogingen heeft gehad is de kans op genezing door een behandeling met antibioticum zeker aanwezig. Bij een hoogcelgetal koe is het erg belangrijk om te weten om welke bacterie het gaat en welke antibiotica werkzaam zijn. Zodoende is de kans op genezing het grootst en wordt het antibioticum correct ingezet. Soms is het lastig om aan te geven welk kwartier de boosdoener is, er zijn 2 opties:
  o Breng van alle 4 de kwartieren een steriel melkmonster naar het DAC. Wij bepalen met DeLaval celgetalmeter, welk(e) kwartier (en) de boosdoener is/zijn. En zetten hiervan een BO in.
  o Met de vierkwartierenschaal (zie de instructiekaart). Let wel: in deze test worden kwartieren pas positief bij meer dan 400.000 cellen/ml. Hierdoor worden mogelijk verhoogde kwartieren eventueel gemist.
 • ·Opbouwen bedrijfshistorie
  o Dit kan in het kader van het droogzetbeleid belangrijk zijn. Een tweede keuze droogzetter mag alleen worden ingezet als via BO is aangetoond dat dit noodzakelijk is op een bedrijf. Oftewel het nemen en bewaren van melkmonsters kan zeer belangrijk zijn om dit gebruik te onderbouwen bij bijvoorbeeld een bedrijfsprobleem wat op dat moment speelt (altijd in overleg met uw begeleidende dierenarts).

Nieuwe: B.O.-box DAC Noordwolde

Omdat het doen van BO’s zeer belangrijk is, heeft de DAC Noordwolde de BO-box in het leven geroepen. In deze box zitten de benodigdheden (melkmonsterbuisjes, etiketten, stift, steriele handschoenen, instructiekaart, dipbeker, ontsmettingsdoekjes) voor het nemen van 10 BO’s. Allemaal in een afsluitbare box welke u in de melkstal kunt zetten, zodat u altijd het benodigde materiaal bij de hand hebt.
U koopt de box in 1 keer, zodoende krijgt u per BO een mooie korting. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op!