banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Opfok in winterperiode

Voor de kalveren in de eerste levensmaand is dit een risicoperiode. Voor elke graad onder de 10 graden Celsius heeft een jong kalf 2% meer energie uit voer nodig om zichzelf warm te houden. Als hun vacht nat is, stijgt deze behoefte. Ook als de kalveren ziek zijn stijgt deze behoefte. Met als extra opmerking dat als een kalf diarree heeft deze tevens minder voedingstoffen opneemt.

Hieronder enkele adviezen om een optimale groei en gezondheid bij de jongste kalveren tijdens koude perioden na te streven
 • Optimaliseer de biestvoorziening.
  Dit om de weerstand van de kalveren te optimaliseren. Werken volgens het VVV(VlugVaakVeel)-principe is hierbij een must. Als u mocht twijfelen aan de kwaliteit (concentratie antistoffen) van de biest van uw koeien kunt u altijd wat biest naar onze praktijk brengen. Wij zullen dan met onze biestmeter bepalen of de biest aan de eisen voldoet.
 • Gebruik ruim strooisel
  (kalveren moeten 's winters perfect droog liggen, in een nestje). Wordt het vochtig, strooi dan een pak zaagsel, gemalen koolzaadstro of gemalen vlas uit, dan wordt het hok een tijdlang perfect droog.
 • Hang een thermometer bij de kalfjes.
  Staltemperatuur gemiddeld 5 graden: 10% meer voeren. Gaat de temperatuur naar 0 graden: 20% meer voeren!
 • Goede kunstmelk gebruiken.
  Goede kunstmelk heeft melkpoeder als eiwitbron. Hierdoor stremt het beter zodat met name het kalf tot ca 14 dagen de voedingsstoffen in de kunstmelk beter kan opnemen.
 • Bij voorkeur drinken de kalfjes via een speen.
  Extra voordeel is dat de melk dan beter in de lebmaag terecht komt, en de kans op een kleischijter vermindert.

Via deze maatregelen zal het kalf meer weerstand hebben tegen ziekten als diarree en luchtwegproblemen. Tevens zullen ze beter groeien, omdat ze minder energie nodig hebben om zich warm te houden. Dus meer groei per kg voer en minder ziekteproblemen en kosten.

kalf speenemmer