banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Hitte stress

In de zomer wordt de optimale omgevingstemperatuur van de koe, welke ligt tussen de -5 en +18 graden, gemakkelijk overschreden. Bij temperaturen vanaf 21 graden kan een melkkoe al last krijgen van hittestress, wat een grote aanslag is voor de melkkoe. Het kost veel energie van de koe om haar eigen lichaamswarmte via zweten en hijgen kwijt te raken. Ook kan de voeropname wel tot 25% dalen, wat dan ook weer gepaard gaat met een lagere melkproductie.

Vandaar de volgende 7 tips om hittestress zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Weid 's nachts en houd de koeien overdag op stal.
  Zo wordt voorkomen dat de koeien in de volle zon staan
 • Check regelmatig beschikbaarheid en kwaliteit van het drinkwater.
  Een koe kan onder extreme omstandigheden wel 20 tot 25 liter waterdamp per dag produceren en heeft dus veel vocht nodig.
  Een hoogproductieve koe drinkt onder normale omstandigheden al 100-150 L per dag.
 • Zorg voor voldoende ruwvoeropname met voldoende structuur, zodat de koeien met minder krachtvoer toekunnen.
  Bij de vertering van krachtvoer komt er namelijk veel warmte vrij, wat de koe vervolgens weer moet verwerken.
 • Voer extra mineralen (zodat mogelijke tekorten door verminderde voeropname worden gecompenseerd) en 150-200 gram bicarbonaat per koe per dag.
  Hoe minder een koe herkauwt, hoe minder speeksel, hoe minder bicarbonaat, en dus een groter risico op pensverzuring.
 • Start de stalventilatie (als deze aanwezig is) al vanaf 19 graden.
  Een ventilator zorgt ervoor dat de door de koe geproduceerde lichaamswarmte sneller wordt afgegeven aan de omgevende luchtstroom, dit werk verkoelend.
  Een van de belangrijkste plekken waar een ventilator geïnstalleerd dient te worden is de wachtruimte. De koeien staan hier dicht op elkaar en kunnen hun warmte dus niet goed afvoeren, waardoor hittestress snel kan toeslaan
  Mocht u niet beschikken over ventilatoren dan is het advies om de natuurlijke ventilatie in de stal te optimaliseren. Veel stallen uit de jaren 70 en 80 hebben een krappe luchtinlaat en nauwe nokken, hier kan eens kritisch naar gekeken worden.
  Er zijn 2 typen ventilatoren
  -HVLS- ventilator: drukt de lucht naar beneden en biedt dus ook soelaas aan de koeien in de ligboxen. De nokhoogte van de stal moet wel minimaal 8 meter betreffen om dit systeem optimaal toe te kunnen passen.
  -Axiaalventilator: geschikt voor lagere stallen. Deze ventilatoren worden boven het voerhek geplaatst om zo de koeien naar het voer te lokken.
 • Ook water kan gebruikt worden als verkoeling van de koeien.
  Dit kan via verschillende manieren
  . -Vernevelingsinstallatie: Hierbij worden de slangen en nozzles boven het voerhek geplaatst en verlagen de gevormde fijne druppels de staltemperatuur met 5-7 graden Celsius. Advies is om verneveling in combinatie te gebruiken met ventilatie. Deze laatste zorgt voor verplaatsing van lucht, zodat de koe zijn lichaamswarmte hieraan kan afgeven.
  -Sproei-installatie: Hierbij zorgen de grote druppels tot verkoeling van de koe (ipv verlaging van de staltemperatuur). Belangrijk is om met intervallen te werken zodat de koeien niet doorweekt raken. Een natte buik en uier is zeer slecht voor de hygi├źne.
  -Dakkoelling: Hierbij wordt op ingestelde tijden het dak nat gemaakt via sproeiers en wordt de warmte via het water opgenomen. De temperatuur onder het dak zal zodoende enkele graden dalen.
 • Houd de maatregelen nog een paar dagen na de hitteperiode vol, zodat de koeien weer rustig kunnen acclimatiseren.