banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Bedrijfs Gezondheids Plan

In het BGP komen de kengetallen van het bedrijf te staan.
Ook de D.D.D. (dierdagdosering = aantal dagen dat een dier per jaar antibiotica krijgt, streefwaarde voor 2011 = 4,8) staat in het plan vermeld. Daarnaast vind een risico-analyse qua infectiedruk en weerstand van het bedrijf plaats. Dit moet ertoe leiden dat via preventieve maatregelen in de bedrijfsvoering het antibioticagebruik kan worden teruggedrongen
Het antibioticumgebruik per bedrijf kan worden uitgedrukt in het aantal dagdoseringen (aantal dagen dat een dier per jaar met antibiotica wordt behandeld).
Wilt u inzicht krijgen in uw antibioticumgebruik, dan kunnen wij dit kengetal voor u uitrekenen en vergelijken met het landelijk gemiddelde.

Algemeen bij alle infecties en ontstekingen
Eerste vraag bij de behandeling van een koe of een kalf met antibiotica moet zijn: wat mankeert deze patiƫnt! Heeft dit dier wel een infectie of ontsteking? Dus eerst temperaturen!
Bij twijfel is telefonisch overleg met ons nuttig!

Als u toch besluit een antibioticum te gebruiken, doe dit dan op een correcte wijze.
 • Stel een correcte diagnose. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd ons bellen.
  De temperatuur van de koe ( normaal: 38 tot 39 graden C) verraadt veel. Een vieze baarmoeder waarvan de koe koortsig is, verdient zeker in de zomer naast een behandeling in de baarmoeder ook een behandeling in de nek met antibiotica.
 • Zet een diergeneesmiddel alleen in voor de ziektes welke op de bijsluiter staan.
  Hiertegen is het middel getest op werkzaamheid en effectief bevonden.
  Bijvoorbeeld antibiotica zonder wachttijd voor de melk hebben geen zin bij uierontsteking, omdat ze niet in het uier worden uitgescheiden.
 • Goed doseren.
  Het correct schatten van het gewicht van het dier is hierbij erg belangrijk. Een beste vaars weegt rond de 600 kg, een beste koe gaat richting de 750 kg (en kan nog zwaarder zijn).
  Handige vuistregel voor kalveren: geboortegewicht (50 kg) + 25 kg groei per maand.
 • Voldoende lang behandelen.
  Volg de bijsluiter: voor veel antibiotica geldt minstens 3 dagen behandelen. Bij onvoldoende resultaat tot 5 dagen doorspuiten. Bij te kort behandelen kunnen de bacteriƫn weer de kop opsteken en resistent worden tegen het ingezette middel. Als een kleipoot niet goed reageert na 3 dagen is er vaak meer aan de hand, bijvoorbeeld een zoolzweer of klauwontsteking.