banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Ontwormen

Wormmiddelen

Alpaca’s worden het liefst ontwormd met een injectiepreparaat (bijv. Dectomax).
Naast injectiepreparaten zijn er ook Pour-on ontwormingsmiddelen en oraal toe te dienen middelen. Pour-on ontwormingsmiddelen zijn bij alpaca’s niet echt geschikt voor ontwormen.
Orale ontwormingsmiddelen (via de bek) zijn bij alpaca’s minder makkelijk (meer stress) toe te dienen; bovendien is er weinig bekend over de werkzaamheid en de juiste dosering bij alpaca’s.

Frequentie

Het is belangrijk om alpaca’s regelmatig te ontwormen. Hoe vaak dit moet gebeuren is mede afhankelijk van de mogelijkheid regelmatig om te weiden en tussendoor te maaien.
Wanneer alpaca’s op een standweide lopen (het hele jaar door op dezelfde weide) en/of wanneer er sprake is van intensieve beweiding (veel dieren op een kleine weide) moet er minimaal 2 x per jaar (voorjaar en in de loop van de zomer of de herfst) ontwormd worden. Het is het beste om op basis van mestonderzoek te bepalen wanneer er ontwormd moet worden aangezien het weer een grote invloed heeft op de toename van wormbesmettingen.

Resistentie

Net als bij andere diersoorten is ook bij alpaca’s al resistentie tegen sommige wormmiddelen aangetoond. Resistentie houdt in dat (een deel van) de wormen niet meer gevoelig zijn voor het gebruikte wormmiddel. Het al dan niet voorkomen van resistentie kan van kudde tot kudde verschillen.
Om resistentie tijdig te ontdekken is het het beste om 14 dagen na het ontwormen weer mestonderzoek (mengmonster van de mestplaats) te laten uitvoeren.