banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Huidschilers, jeuk, korsten en kale plekken kunnen worden veroorzaakt door vechten, schimmel, vachtmijten, luizen of vlooien.
Schimmel (trichophyton, microsporum)is besmettelijk voor de mens.

Oormijt

Naast vachtmijten (cheyletiella) komt er bij konijnen ook oormijt (psoroptes cuniculi) voor.

oorschurft konijnMyasis (maden)

Bij warm vochtig weer zien we vaak problemen met maden bij konijnen.
Vooral konijnen die minder fit zijn, of een vervuilde vacht hebben door aangeplakte ontlasting zijn het slachtoffer. Vliegen worden aangetrokken door de geur van wondvocht, poep of urine en leggen hun eitjes in de vacht, waarna de maden zich een weg onder de huid eten. Dit kan zeer snel ontstaan. De huid wordt weggevreten en door bloedvergiftiging en aantasting van spieren kan het konijn al binnen een paar dagen hier aan overlijden.
Belangrijk is dus om een konijn dagelijks goed te controleren op verwondingen en als er sprake is van ‘plakpoep’dit schoon te maken en de oorzaak op te sporen. Bovendien is een goede vliegenbestrijding belangrijk.

Tegenwoordig hebben we een spray waarmee konijnen die een verhoogd risico lopen eenmaal per maand mee kunnen worden ingesprayed.

Als een konijn plotseling wat stil en lusteloos is , is het belangrijk de hele vacht goed na te kijken. De maden kunnen al onder de vacht veel schade aanrichten voordat het ontdekt wordt. Als er maden gezien worden is het belangrijk het haar goed weg te knippen , alle maden te verwijderen, en de wond goed schoon te maken.
Vaak is er ook een antibioticum kuur nodig of een injectie ivermectine om maden die zich dieper in het lichaam bevinden te doden.

voetzoolnecrose konijnZoolzweren

Vooral de zware konijnen rassen kunnen snel last krijgen van zoolzweren. Zorg daarom altijd voor een voldoende dikke, zachte, verende, schone en droge bodembedekking.

voetzoolnecrose konijn