banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Teken

Wereldwijd zijn teken verantwoordelijk voor het overbrengen van vele ziekten.
Er zijn vele soorten teken Sommige teken komen vooral in warmere streken voor, andere kunnen ook in koudere streken overleven.
In ons land zien we vooral de Ixodus Ricinus, overbrenger van een bacterie Borrrelia burgdorferi (Ziekte van Lyme). In Zuid-Europa zien we ook de Rhipicephalus sanquinineus en de Dermacentor reticularis overbrengers van bloedparasieten zoals Babesia canis (babesiosis)
Honden die meegaan naar landen in het Middellandse Zee gebied lopen meer risico. De laatste jaren zien we echter ook deze teken en de ziektes bij honden die nooit in buitenland zijn geweest.

Teken zitten op bladeren en grassen (jaren) te wachten tot een geschikte gastheer passeert. Zij laten zich op de hond vallen en zuigen zich vast. Na 2-20 dagen zijn ze volgezogen en laten ze zich weer vallen.
De overbrenging van de ziekte vindt 17-48 uur na aanhechting plaats. Het is dus belangrijk uw hond dagelijks te controleren op de aanwezigheid van teken en een goede tekenbestrijding toe te passen.

Ziekte van Lyme is een multisystemische infectieziekte en kan symptoomloos verlopen of leiden tot hartaandoeningen, neurologische aandoeningen en vooral artritis.
Aspecifiek verschijnselen bij de hond kunnen zijn koorts, slechte eetlust of lusteloosheid.
Typisch voor een beet van een besmette teek is roodheid van de huid (erytheem) rond de beet binnen een maand na infectie.
De aandoening is te behandelen met antibiotica.

Ook bij Babesiosis kunnen de ziekteverschijnselen zeer wisselend zijn. Het varieert van een slepende ziekte tot acuut ziek 2 dagen tot 3 weken na besmetting.
Dit uit zich bij de hond door sloomheid, koorts (41 graden), braken, donkere urine en geelzucht. Dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de parasiet in de rode bloedcellen die daardoor kapot gaan.
Er bestaat een vaccinatie deze is echter niet 100 %.
Bij vroegtijdige behandeling kan de hond volledig herstellen. Zo niet dan zal de hond overlijden tengevolge van bloedarmoede en lever en nierschade.

Een goede tekenpreventie is dus essentieel zeker bij honden die meegaan naar het buitenland.

  • Zorg voor een goede teken bestrijding.
    Onze voorkeur gaat uit naar een scalibor antitekenband of pulvex of advantix spot-on pipetten Deze hebben naast een teek dodende ook een teekafwerende werking.
  • Vermijdt tekenrijke gebieden zoals kreupelhout, dichte bebossing en hoog gras.
  • Controleer dagelijks en na de wandeling de hele hond op teken en verwijder deze met behulp van een tekentang, tekenhaakje of pincet.
    Gebruik geen alcohol of iets dergelijks om de teek te verdoven, dit verhoogt het risico van besmetting