banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Ontstaan van hitte stress

Honden en katten kunnen niet zweten via de huid zoals mensen en bijvoorbeeld paarden.
Via de voetzooltjes nog een beetje maar de belangrijkste manier om af te koelen is doormiddel van hijgen.
Dit helpt in eerste instantie wel maar is vaak onvoldoende en kan bij stress averechts werken.
De normale lichaams temperatuur van een hond is 38-39 graden. Door opwinding en stress kan deze oplopen tot 39.5 – 40 graden.
In geval van een hoge omgevings temperatuur en geen gelegenheid tot koelen stijgt de temperatuur snel tot boven de 40.5 graad.
Een temperatuur van 41 graden is levensbedreigend. De hond kan in shock raken waarbij er risico is van hersenoedeem (zwelling).

Voorkomen van hittestress

Zorgen voor schaduw, een koele ligplaats en voldoende water is het belangrijkst
. Natuurlijk moet ook overmatige inspanning worden vermeden.
Denk niet dat een hond dit altijd zelf wel regelt. De wil om bij de baas te blijven is soms groter dan het natuurlijk verstand en een hond kan dus in de brandende zon de baas blijven volgen letterlijk tot hij er bij neervalt.
Elk jaar zijn er wel gevallen van honden die in afgesloten auto's het slachtoffer worden van hitte stress. Een auto die 's morgens nog in de schaduw staat kan na een paar uur in de volle zon staan. In een afgesloten auto wordt het al gauw meer dan 40 graden (bij warm weer ook in de schaduw!).
Er zijn ook speciale bandana's en dekjes op de markt die de hond koel houden. Dit scheelt wel maar zal hitte stress niet altijd voorkomen.

Wat te doen bij hittestress?

Zo snel mogelijk koelen.
Hierbij is het dus belangrijk dat de hond uit de warmte wordt gehaald. (Dus niet eerst in een hete auto naar de dierenarts rijden.)
Koelen kan met koud water (niet ijskoud; de hond mag niet gaan rillen want dit werkt weer lichaamstemperatuur verhogend) . Dit kan bijvoorbeeld het best door natte handoeken over de hond te leggen en die steeds weer opnieuw nat te maken met koud water.
Ook het hoofd moet worden gekoeld maar pas op dat er bij een bewusteloze hond geen water in de neus of bek loopt. Ook kunnen de voetzooltjes met alcohol worden natgemaakt.
Meet elke 5 minuten de rectale temperatuur en blijf koelen tot de lichaamstemperatuur 39.5 is.
Indien nodig vervolgens een dierenarts raadplegen. Deze kan de hond extra zuurstof, een fysiologisch zout infuus en een injectie tegen de shock geven.