banner
banner banner banner

Waarschuwing voor Internet Explorer versie 6 gebruikers

U gebruikt een verouderde, onveilige browser. Het is daarom mogelijk dat onderdelen niet correct worden weergegeven. Wij raden u aan om te uw browser te upgraden naar Internet Explore versie 7 of hoger, of over te stappen op een andere browser.Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook

Zoeken:

Sterilisatie en Castratie

Sterilisatie van de Teef

Teefjes worden vanaf 6 maanden leeftijd 2 maal per jaar loops. Gevolgen hiervan kunnen zijn, ongewenste dracht, schijnzwangerschap, baarmoederontstekingen, suikerziekte en melkliertumoren.
Dit kan worden voorkomen door sterilisatie op jonge leeftijd. Het meest ideale tijdstip voor sterilisatie is tussen 2 loopsheden. Bij deze operatie worden beide eierstokken verwijderd. Naast de voordelen zijn er ook nadelen (sneller overgewicht door tragere stofwisseling en risico op urine incontinentie op latere leeftijd).

Castratie van de Reu

Niet gecastreerde reuen kunnen ten gevolge van de hormonen, extra dominant gedrag vertonen. Ook hebben ze sneller last van voorhuidontstekingen en prostaatklachten. Dit kan aanleiding zijn om operatief de testikels te verwijderen. Ook voor de reu geldt dat dit kan leiden tot overgewicht en incontinentie op latere leeftijd. Alternatieven zijn chemische castratie via injecties of implantaten.

Sterilisatie van de Poes

Poezen kunnen ter voorkoming van ongewenste nestjes, gesteriliseerd worden vanaf 6 maanden leeftijd. Na sterilisatie neemt het risico van overgewicht toe en is het verstandig om te kiezen voor een voer speciaal voor gesteriliseerde katten.
Het is ook mogelijk om de krolsheid te voorkomen met de poezenpil. Nadeel hiervan is dat het het risico van melkliertumoren vergroot.

Castratie van de Kater

Gecastreerde katers vechten minder en zijn minder uithuizig dan niet gecastreerde katers. Bovendien vermindert castratie het risico op sproeien.
Ook voor gecastreerde katers geldt het advies om energie arm voer te voeren ter voorkoming van overgewicht.