> Nieuws
DAC Noordwolde
Kliniek voor huisdieren
Nieuws
23-2-2005

Digitale Röntgenologie

De röntgenfoto is één van de meest toegepaste onderzoeken waarbij (dieren)artsen röntgenstraling gebruiken. Voor het vastleggen van de röntgenbeelden wordt de computer steeds vaker gebruikt. In de humane geneeskunde is deze digitale registratie niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk.Als we de humane geneeskunde mogen geloven heeft de analoge röntgenfoto zijn langste tijd gehad. Ook Inus Nijhof, onze (erkende) paardendierenarts, is ervan overtuigd dat de digitale röntgenologie in de veterinaire wereld, gezien de vele voordelen, een enorme toevlucht zal nemen.
Hij licht dit als volgt toe:
"Op het eerst gezicht lijken analoge en digitale röntgenologie sterk op elkaar. Er wordt bij beide gebruik gemaakt van een röntgenapparaat. Bij de digitale röntgenologie zijn de fotoplaten vervangen door fosforplaten. Deze fosforplaten vangen de röntgenstraling op en zetten die om in elektrische impulsen. Deze plaat wordt nu afgelezen door een digitale reader.
De reader zet de vastgelegde impulsen om in een computerbeeld, waarna de fosforplaat weer klaar is voor hergebruik. De gemaakte röntgenfoto wordt direkt op het beeldscherm getoond.
De voordelen van digitale röntgenologie zijn legio. Voor het ontwikkelen van een foto zijn er geen milieu onvriendelijke chemicaliën meer nodig. De hele techniek is een stuk gevoeliger, waardoor minder straling nodig is. Van een reeds gemaakte foto kun je het contrast en de witting nog aanpassen, hierdoor worden veel meer details zichtbaar.
Ook de weke delen ( banden en pezen ) kunnen zo beter zichtbaar gemaakt worden, waardoor de diagnose nog beter te stellen is. Een ander voordeel is dat de digitale beelden eenvoudig kunnen worden gecopieerd en de beelden via e-mail verstuurd kunnen worden naar bijvoorbeeld de koper, verkoper of verzekering. Ook een second opinion is op deze manier gemakkelijker aan te vragen. Voor de juiste identificatie worden de patiëntgegevens in het computerprogramma ingevoerd en deze gegevens verschijnen ook op de digitale foto. De vastgelegde beelden worden op een Cd-rom gebrand, waarna ze op bijna iedere computer thuis kunnen worden bekeken"
Binnenkort gaat Inus Nijhof met mobiele digitale röntgenapparatuur van start. Hij kan dan bij u thuis naast de klinische keuring ook de röntgenfoto's voor aan-of verkoop keuring maken. Voor de (op)fokker die zijn jaarlingen wil laten onderzoeken op OC (osteochondrosis) biedt dit ook voordelen, geen transportrisico en alle paarden kunnen in één keer op locatie gescreend worden. Zo komt hij niet voor onaangename verrassingen te staan bij verkoop op latere leeftijd en kan hij al vroeg selecteren.

Voor inlichtingen en afspraken kunt u contact opnemen met Inus Nijhof
DierenArtsenCentrum Noordwolde
Tel. 0561-431999
Copyright 2003:
DAC Noordwolde en eRTS Consultancy.