> Nieuws
Terug
DAC Noordwolde
Kliniek voor huisdieren
Nieuws
11-5-2004

Een gevaarlijke teek in Nederland ?

Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels en tekenbeten kunnen ontstekingen en/of abcessen veroorzaken.Teken zijn daarnaast ook overbrengers van een aantal ziekten. De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier zoals de Ziekte van Lyme.
Ziekte van Lyme veroorzaakt bij de hond in het acute stadium onder andere koorts en kreupelheid. De ziekte is dan nog goed te bestrijden met antibioticum.
Tevens zijn er berichten dat er honden die nooit in het buitenland zijn geweest, zijn overleden aan Babesiosis. Babesiosis wordt veroorzaakt door een bloedparasiet die wordt overgebracht door een tekensoort die normaal niet in Nederland voorkomt. Babesiosis werd al eerder bij honden aangetroffen maar altijd bij honden die in het buitenland waren geweest en daar deze ziekte hadden opgelopen. De eerste verschijnselen van babesiosis zijn bloedarmoede door het kapotgaan van de rode bloedcellen. De hond wordt lusteloos, heeft koorts en plast rode urine. In dit stadium geneest de hond volledig met Imidocarb injecties. Zonder behandeling ontstaat er nierfalen, longontsteking etc.
Gezien de nog beperkte verspreiding van de teek en de ziekte is er (nog) geen reden om hier preventief tegen te enten. Het beste advies is om zo goed mogelijk teken preventie toe te passen.
Preventie kan bijvoorbeeld door de scalibor band (speciale teken band) of de frontline spray. Echter geen enkel middel is 100 % afdoende en het blijft dus belangrijk om de hond regelmatig te controleren op teken en deze zo snel mogelijk te verwijderen.

Copyright 2003:
DAC Noordwolde en eRTS Consultancy.
Laatst gewijzigd: 5-5-2004.